Begeleiding jong volwassenen

Daar waar jeugdzorg ophoudt....dat is waar ik begin. Rond de puberteit “verdwijnen” veel jongeren met AD(H)D uit de hulpverlening. Ze hebben er geen zin meer in. Sommigen redden het prima of redelijk, maar er is ook een groep die juist wel ondersteuning zou kunnen gebruiken. Het is een bekend gegeven dat mensen met AD(H)D zo rond hun vijfendertigste dan pas weer hulp gaan zoeken. Juist in de jaren daartussen bouw je aan je toekomst. Je toekomst mét AD(H)D.

Iemand die vastgelopen is in zijn dertiger jaren, kan al behoorlijk wat verloren hebben. Op het gebied van opleiding, relaties, financiën.

Juist om die reden vind ik het zo belangrijk om met jong volwassenen aan de slag te gaan.

 Wat kan ik voor je betekenen?

Dingen waar jong volwassenen met AD(H)D tegenaan kunnen lopen zijn:

  • plannen van studie, huiswerk en andere bezigheden
  • sociale vaardigheden: conflicten met vooral naasten
  • faalangst, perfectionisme en zelfvertrouwen.
  • uitstelgedrag
  • buitenmatig controle-gedrag

Dingen waar ouders van jong volwassenen tegenaan lopen:

  • moeite met de grens tussen loslaten en begeleiden
  • vertrouwen hebben
  • omgaan met de heftige emoties van hun zoon of dochter
  • er zelf niet aan onderdoor gaan

AD(H)D hebben heeft invloed op je leven. Op het leven van degene die het betreft én op het leven van hun naasten. Juist in deze leeftijdsfase komt er veel op jongeren met ADD/ADHD af. Studies, die veel planningsvaardigheden vragen. Relaties, met familie maar ook op het gebied van de liefde. Bewustwording van AD(H)D, het gevoel dat er meer inzit dan eruit komt. Omgaan met soms heftige emoties en wisselende stemmingen. De omgeving, die  er vanuit gaat dat iemand op deze leeftijd als een volwassene kan functioneren. Juist jong volwassenen kunnen de moed verliezen. Ze doen hun best maar lijken nooit aan “de norm”  te voldoen. Woede, passiviteit, controle-gedrag zijn vaak vertoonde reacties hierop.

Begeleiding van jongeren richt zich op wat de jongere op dat moment nodig heeft. Geen standaardtrajecten. Praktische ondersteuning in de eigen omgeving van de jong volwassenen en het bevorderen van inzicht, gaan hand in hand. Praktische ondersteuning betreft bv omgaan met financiën, op jezelf gaan wonen, begeleiding bij plannen en studie. Bevorderen van inzicht richt zich op het beter begrijpen van jezelf. Waarom je doet wat je doet, je reageert zoals je reageert. Inzicht krijgen in je eigen sterke en minder sterke kanten, maakt dat het functioneren makkelijker wordt. Accepteren dat sommige dingen moeilijk voor je zijn, maar er niet meer voor weglopen. Van daaruit ga je je weer ontwikkelen.

Wat levert het je op?

– zelfinzicht

– acceptatie van je ADD/ADHD

– inzicht in en ontwikkelen van je sterke kanten

– praktische ondersteuning bij wat jij nodig hebt

– langdurig resultaat, doordat je je eigen gebruiksaanwijzing leert kennen, géén standaardmethodes

– betere relatie met jezelf en de mensen om je heen

Dit kan een enorme meerwaarde voor je toekomst zijn!

 Hoe werkt het?

Allereerst hebben we een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Hierin kan je kijken of je een klikt voelt, dat is essentieel voor het slagen van een coachingstraject. Dit gesprek is via telefoon, Skype of gewoon bij je thuis. Wordt er besloten om verder te gaan, dan vindt de begeleiding plaats in de eigen omgeving van de cliënt. Dus bij hem of haar thuis. Afstand is geen beperking, begeleiding via Skype is eveneens mogelijk. Hierdoor kan ook begeleiding gegeven worden bij verblijf in het buitenland.